Onko uuden auton ostaminen hyvä sijoituskohde?

Vaikka auto on tunnetusti kallis hankinta, tarkoittaako se automaattisesti sitä, että se olisi myös eräänlainen sijoitus? Auto saattaa hyvinkin olla yksi kaikkein suurimmista ihmisen suurimmista hankinnoista kodin ostamisen ohessa, jonka vuoksi monet pitävät auton hankkimista ilman muuta sijoituksena. Asiaa kannattaa kuitenkin pohtia hiukan tarkemmin, sillä kaikki ei ole niin mustavalkoista.

Kun ihminen tekee sijoituksen, on silloin yleensä odotettavissa, että sijoitus poikii jossain vaiheessa voittoja. Esimerkiksi kiinteistöön sijoittaminen tai osakkeisiin sijoittaminen tuovat yleensä pitkällä aikavälillä voittoa ja rikastuttavat sijoittajaa. Auto sen sijaan laskee arvossaan ajan myötä vuosi vuodelta, ellei kyseessä sitten ole antiikkiauto.

musta auto

Ensimmäinen vuosi on kriittinen

Auton arvon kohdalla ensimmäinen vuosi on kaikkein kriittisin, sillä sen arvo laskee ensimmäisen vuodenkin aikana vähintäänkin 1500 euron verran ja monien autojen arvo laskee sitäkin nopeammin. Keskimäärin auton arvo voi ensimmäisen vuoden aikana laskea parintuhannen euron verran ja ensimmäisten viiden vuoden aikana uuden auton arvo laskee useimmiten 5 000 – 10 000 euron verran auton alkuperäisestä arvosta riippuen, eikä tätä menetettyä rahaa saa taiottua takaisin mitenkään.

Autoa hankittaessa onkin siksi tärkeää sisäistää, ettei auton hankkmisessa ole missään nimessä kyse sijoittamiseta, vaan ennemminkin suuresta ja usein tarpeellisesta hankinnasta. Uutta autoa hankittaessa on siksi syytä pohtia tarkkaan, minkä automerkin ja -mallin valitsee ja mikä sen jälleenmyyntiarvo on myöhemmissä vaiheissa. Hyväksyttävä on myös se tosiasia, ettei alentuneesta arvosta koitunutta tappiota voi kääntää mitenkään hyödykseen, vaan se on yksinkertaiseta karu fakta.

Koska auto on todella suuri hankinta, kannattaa ostopäätöstä pohtivan miettiä rauhassa läpi kaikki eri vaihtoehdot. Rahaa ei menetä läheskään yhtä paljon, mikäli päätyy ostamaan itselleen käytetyn auton. Tämä johtuu siitä, että auton arvo laskee kaikkein radikaaleimmin sen ensimmäisten kolmen vuoden aikana.

Muista huoltaminen

Autoa hankittaessa on syytä ottaa huomioon myös sen huoltamiseen vaadittavat rahat. Autovakuutus on yksi merkittävä kuluerä, joka on välttämätön pakko. Siinä missä kotia remontoidessa sen arvo tulee nousemaan, ei auton huoltaminen yleensä nosta sen arvoa juurikaan tai välttämättä edes auta sitä pitämään sen nykyistä arvoa. Tämä on huomioimisen arvoinen seikka silloin kun pohtii, paljonko auton hankkimiseen on valmis rahaa käyttämään.

Lisäksi kannattaa olla valmistautunut mahdollisiin yllättäviin menoeriin varmistamalla, että rahaa on saatavilla kun sitä tarvitaan. Jos harkitset auton hankkimista, vertaa lainoja tästä jo etukäteen, niin tiedät, mitä markkinoilla on tarjolla. Paljonko autoon voi käyttää rahaa? 

Monet laskevat autoa hankkiessa, että auton hinta kokonaisuudessaan kuluineen päivineen jää alle puoleen omista vuosituloista. Mikäli summa on suurempi, on hyvin luultavaa, että autoon on uppoamassa liian suuri summa rahaa.

Auton hankkimiseen käytettävän summan tulisi heijastaa enemmän tai vähemmän ostajan taloudellista tilannetta. Mikäli itsellä on maksettavana esimerkiksi asuntolainaa tai opintolainaa, kannattaa luonnollisesti silloin olla huomattavasti varovaisempi autoa ostaessa. Autoon uppoavat säännölliset maksut haukkaavat suuren osan kuukausittaisista tuloista ja hankaloittavat mahdollisesti muiden maksujen suorittamista kuten muiden velkojen takaisinmaksua tai esimerkiksi vararahaa hätätilanteita varten. Jos hankkii suosiolla omaan budjettiin sopivan auton, on silloin taloudellisesti paremmassa asemassa yllättävinkien tilanteiden osuessa kohdalle.

bmw

Mitä jos auto syö liian suuren osan tuloista?

On ymmärrettävästi todella turhauttavaa, mikäli huomaa auton vievän omista tuloista niin suuren osan, että se haittaa muuta elämistä. On olemassa paljon ihmisiä, jotka ovat päätyneet maksamaan autolainaansa suuremmissa kuukausierissä kuin oman kotinsa vuokraa. Tämä on täysin epäsopusuhtainen tilanne, josta ei seuraa muuta kuin harmia. Jos kokee tarvitsevansa hyvän auton esimerkiksi työmatkan takia, on varmasti mahdollista löytää työmatkojen taittamiseen myös edullisempi auto, joka ei aja vararikkoon.

Yksi järkevä ajatus on ryhtyä säästämään uutta autoa varten pikkuhiljaa jokaisesta tuloerästään. Melko nopeasti on mahdollista saada kokoon summa, jonka avulla uudesta autosta saa maksettua jo merkittävän osan heti ostohetkellä. Järkevää onkin pyrkiä pystymään maksamaan mahdollisimman suuri osa autosta heti alussa, sillä on myös olemassa paljon sellaisia autonhankkijoita, joiden autolaina on huomattavasti suurempi kuin mitä auton arvo todellisuudessa edes on. 

Kannattaa myös olla nöyrä tilanteessa, jossa huomaa auto-ostoksen menneen täysin vikaan.

Tällöin ei edessä ole välttämättä muuta vaihtoehtoa kuin auton myyminen ja sitten esimerkiksi edullisemman, käytetyn auton ostaminen. Käytetty auto voi olla aivan yhtä mahtava valita kuin uusikin auto. Usein uudella autolla on merkitystä vain kuljettajalle itselleen, mutta ulkopuolisen silmissä käytetty auto näyttää aivan yhtä tyylikkäältä kuin uusikin.

Leave a Comment