6 huikeinta moottoriurheilutapahtumaa

Jokaisella meistä autoilusta ja moottoriurheilusta pitävällä on tiettyjä unelmia, joiden toteutumisesta haaveilemme. Kyse saattaa olla tilaisuudesta päästä kokeilemaan vaikkapa karting-autolla tai formula-autolla ajelemista tai johonkin merkittävään moottoriurheilutapahtumaan osallistumista. Vaikka autourheilun ystäville on tarjolla lukemattomia tapahtumia ympäri maailmaa, ovat jotkut aivan erityisen kutkuttavia. Tässä artikkelissa perehdymme siihen, mitkä tapahtumat ovat sellaisia, joihin jokaisen autourheilua rakastavan ihmisen tulisi päästä käymään edes joskus elämässään.

kilparadalla

1. Monte Carlon ralli

Tämä jos mikä on yksi legendaarisimmista kilpailuista rallimaailmassa. Tätä kilpailua on järjestetty jo vuodesta 1911 saakka ja sitä pidetään yhtenä kaikkien aikojen perinteikkäimmistä ralleista. Rallin järjestämispaikka on hieman muuttunut vuosien varrella, mutta tätä nykyä Monte Carlon ralli ajetaan Ranskan Rivieran alueella kattaen kaakkoisranskalaisia teitä sekä Monacon katuosuuden. Reitti on poikkeuksellisen monipuolinen, sillä sen varrelta rallikuljettaja löytää niin ahtaita kaupungin katuja kuin myös uskomattoman jyrkkiä ja kiemurtelevia vuoristoteitä. Hieman yli kolmekymmentä kilometriä pitkällä reitillä voi sään ja ajokelin puolesta odottaa mitä tahansa, sillä useimmiten vastaan tulee niin kuumaa asfalttia kuin lunta ja jäätäkin.

2. Monacon GP

Samalla maantieteellisellä alueella järjestetään myös Formula Ykkösissä yksi rakastetuimmista osakilpailuista – nimittäin Monacon Grand Prix. Tämä formuloiden ehdoto klassikkokilpailu on järjestetty jo lähes 90 vuoden ajan Monte Carlon ahtailla kaduilla ja siitä löytyy aivan omanlaista viehätysvoimaansa, joka hurmaa yleisön niin paikan päällä kuin myös television kautta. Tätä osakilpailua pidetään kenties haastavimpana kuljettajan kannalta, sillä siihen kuuluu monenlaisia mutkia ja suuria korkeuseroja. Käytännössä tältä radalta ei löydy lainkaan kiihdytyskaistaa ja lisäksi rataa reunustavat lähes koko pituudelta betoniset laidat. Monacon GP on kisa, joka houkuttelee paikalle niin paikalliset äveriäät kuin myös väkeä maailman muista kolkista.

ralliauto kiihdyttaa

3. Jyväskylän MM-ralli

Suomessa ajettava MM-rallikilpailu on ehkä meille suomalaisille autourheilufanaatikoille se realistisin vierailukohde. Tämä on ehdottomasti tutustumisen arvoinen tapahtuma, sillä tunnelma on katossaan ja alituiseen taustalla kuuluva moottorin pärinä saa ihon kananlihalle. Jyväskylän rallissa on mukana kaikkea, mitä ralliin nyt yleensä kuuluukaan: roppakaupalla vauhtia, ilman halki lentävää soraa, renkaiden raidoittamaa asfalttia ja monipuoliset sääolosuhteet. Moni rallifani pitää Suomen kilpailuosuutta mielenkiintoisena erityisesti siksi, että reitiltä löytyy kohtia, joissa ralliautot pääsevät lentämään ilmassa hurjia matkoja. Jos johonkin moottoriurheilutapahtumaan on päästävä, voi hyvin aloittaa tästä mahtavasta rallista, joka löytyy onneksemme niinkin läheltä kuin Jyväskylän seudulta!

4. Indy 500

Vaikka Suomessa indy-kilpailut ovatkin hieman vieraampia ja lajikaan ei välttämätt ole kaikille tuttu, on indy-autoilu moottoriurheilun muoto, jossa käydään valtavan kovaa kilpailua. Indy-autojen arvostetuin ja tunnetuin tapahtuma on jo vuodesta 1911 saakka järjestetty Indy 500 -kilpailu, jota pidetään yhtenä moottoriurheilun helmistä. Formula Ykkösen Monacon GP:n sekä 24 tunnin Le Mansin ohella Indy 500:n sanotaan muodostavan niin saotun moottoriurheilun triplakruunun. Se on haaste, jonka on onnistunut päihittämään tähän päivään mennessä yksi ainoa kuljettaja: legendaarinen Graham Hill. Indy 500 -kisaa pidetään yhtenä kaikkein vaarallisimmista autokilpailuista johtuen siitä, että radalla vauhti kiihtyy uskomattomiin lukemiin ja kilpa-autot hipovat turvalaitoja. Onnettomuuksilta ei Indy 500:ssä ole säästytty, mutta juuri tämän kilpailun hurja luonne tekee siitä niin huikean spektaakkelin.

indy-auto

5. Dakarin ralli

Aiemmin Pariisi-Dakarin rallinakin tunnettu Dakarin ralli on jokavuotinen rallitapahtuma, joka järjestetään nimestään huolimatta useassa eri paikassa. Viime aikoina Dakarin rallia on järjestetty muu muassa Perun Limassa sekä Chilen Santiagossa. Vuodesta toiseen ralli järjestetään todella haastavissa paikoissa. Ajo-olosuhteet ovat äärimmäisen hankalat, mutta viime vuosina myös ihmisten aikaansaamat olosuhteet ovat olleet jopa vaaralliset – taannoin arvioidun kohonneen terrorismiuhan vuoksi Dakarin ralli siirrettiin hieman alle kymmenen vuotta sitten Etelä-Amerikkaan, jossa se on järjestetty siitä lähtien.

Dakarin ralliin voi osallistua useita eri ajoneuvotyyppejä aina moottoripyöristä mönkijöihin ja jopa suuriin rekkoihin. Ideana on se, että kilpa-ajajat yrittävät kartan perusteella löytää tiensä kullakin osuudella maaliin. Matkan varrelta löytyy huikeita jännitysmomentteja ja haasteita, jotka mittaavat kuljettajan ajotaitojen ohella myös teknistä tietämystä. Dakarin rallia pidetään yleisesti yhtenä kaikkein vaarallisimmista moottoriurheilutapahtumista, mutta sen vuoksi se onkin niin mahdottoman viihdyttävä tapahtuma!

Jyrkka mutka

6. Le Mansin 24 tunnin ajo

Eräs parhaiten kuljettajien kestävyyttä mittaavista kisoista on tietenkin Le Mansin 24 tunnin ajo, joka on pidetty joka vuosi Koillis-Ranskassa sijaitsevassa Mainen kaupungissa. Radalta löytyy mukava sekoitus yleisiä teitä sekä erityisesti kilpailua varten kaavailtua rataosuuksia. Le Mans on nimensä mukaisesti vuorokauden mittainen kilpailu, joka vaatii kuljettajalta paljon. Tämän kilpailun myötä on moottoriurheilussa saavutettu monia teknologisia edistysaskelia autojen teknologiassa yleensäkin. Le Mans muistetaan myös 50-luvulla sattuneesta traagisesta ja kaikkien aikojen mittavimmista moottoriurheilussa tapahtuneesta onnettomuudesta, joka johti yhden kuljettajan sekä peräti 83 yleisön joukossa kisaa seuranneen ihmisen kuolemaan.

Leave a Comment